Uw eigen Meeuwis de Vries stadstuin

Stadstuinen

Hovenier met tientallen jaren ervaring

Uw droomtuin van ontwerp tot aanleg

exclusief mét oog voor de natuur

Maatwerk door vakmensen

Stadstuin aanleggen

Wat is een Stadstuin?

Een stadstuin is een kleinere tuin die zich in een bebouwde omgeving bevind. Vaak is de oppervlakte minder dan 100m2 en soms is de tuin gesitueerd op een balkon, dakterras, binnenplaats of andere kleine buitenruimte. Stadstuinen hebben ondanks hun kleinere formaat een enorme meerwaarde! Ze kunnen een heerlijke plek zijn voor het hele gezin om te spelen en te ontspannen, worden gebruikt voor het kweken van groenten en fruit, of zijn de uitvalsbasis voor een sfeervol en gezellig samenzijn.

 

Het effect van een groene stadstuin in een bebouwde omgeving kan heel groot zijn. Naast de directe ontspanning die het u biedt, is een groene oase ook een enorme verrijking voor de directe omgevingskwaliteit. Het groen zuivert de lucht, vergroot de biodiversiteit en verkoelt in de zomer. Het ontwerpen en aanleggen van een stadstuin kan een uitdagend project zijn, maar met de juiste kennis en inspiratie is het een waardevolle groene toevoeging aan uw huis of appartement.

Inspiratie opdoen voor uw stadstuin? Ons hoveniersbedrijf heeft door de jaren heen voor al veel stadstuinen het tuinontwerp en de tuinaanleg verzorgd. Neem een kijkje in onze portfolio voor een aantal van deze projecten.

Onze werkwijze

Hoe gaan we te werk?

1. Tuinontwerp stadstuin

Een goed tuinontwerp vormt de basis voor het creëren van een mooie en functionele stadstuin. Bij het ontwerpen van een stadstuin is het belangrijk rekening om te houden met de beschikbare ruimte en het beoogde gebruik van de tuin. Wat heeft er prioriteit? Om zoveel mogelijk van de gewenste functies terug te laten komen in een evenwichtig ontwerp is enige creativiteit nodig! Vaak leidt dit tot extra bijzondere en unieke tuinen. Voor een stadstuin zijn talloze stijlen mogelijk; van een minimalistische en moderne binnenplaats of groene bloemrijke daktuin tot een weelderige stadsjungle of een eetbare stadstuin. Onze ontwerper zal u helpen om uw wensen om te zetten in een prachtige én praktische buitenruimte.

2. Tuinaanleg stadstuin

Een mooie en goed ontworpen tuin vormt een toegevoegde waarde voor elke stadswoning. Het aanleggen van een tuin in een stedelijke omgeving kan echter een uitdaging zijn vanwege de beperkte ruimte en de verschillende beperkingen die van toepassing zijn. Soms zijn er bepaalde regels omtrent de inrichting van uw stadstuin, afhankelijk van uw gemeente en het type woning. Bij de aanleg van een stadstuin moet uiteraard ook rekening gehouden worden met de bodemgesteldheid en de waterafvoer, zeker bij de aanleg van een nieuwbouwstadstuin aangezien de bodem hier vaak dichtgereden is.

3. Beplanting stadstuin

Als het gaat om het ontwerpen van stadstuinen, is beplanting een essentieel element dat niet mag ontbreken. Groen voegt kleur, textuur en leven toe aan de buitenruimte, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit. Bij het kiezen van beplanting voor stadstuinen is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte voor de planten en de groeiomstandigheden. Denk ook verticaal! Een groene erfafscheiding geeft al een heel natuurlijkere uitstraling. Een pergola met een langbloeiende klimplant kan een echte blikvanger zijn, neemt weinig grondoppervlak in bezit en kan met een schommel(stoel) eraan zelfs meerdere functies vervullen. Klein blijvende heesters zoals de Buddleia ‘Lilac Chip’ of Cotinus coggyria ‘Lilla’ zijn geweldige opties voor een kleine stadstuin. Ook veel vaste planten gedijen prima in stedelijke omgevingen, zoals Salvia, Geranium, Verbena en Helleborus.

Een échte Meeuwis de Vries tuin

Stadstuin onderhouden

Het onderhouden van uw stadstuin het is de sleutel tot het behouden van een prachtige buitenruimte waar u van kunt genieten. Door regelmatig onderhoud te plegen, kunt u ervoor zorgen dat uw stadstuin er op zijn best uitziet. Besteed vooral aandacht aan de bodem! Hier begint alles. Als het bodemleven op orde is dan zult u niet extra hoeven bemesten. Gebruik in geen geval kunstmest, omdat dit het bodemleven ernstig aantast. Verwijder onkruid zo snel mogelijk, bij voorkeur voor de bloei. Sommige vaste planten hebben de neiging om te gaan ‘kruipen’ of zaaien zicht sterk uit en moeten een beetje in toom gehouden worden, willen ze niet de hele tuin overnemen. Neem gerust contact met ons op voor professioneel en specifiek tuinadvies op maat. 

Heb je een vraag of opmerking?