Image

Wateroverlast in de tuin, wat te doen?

Een goed aangelegde tuin kan die grote hoeveelheden water verwerken, maar in sommige gevallen kan dit leiden tot enorme wateroverlast.

  • Nieuws
  • Wateroverlast in de tuin, wat te doen?
Artikle Image

Wateroverlast in de tuin, wat te doen?

Het is volop zomer en dat betekent veel zon en genieten van heerlijk weer in eigen land. Regen is meestal niet geliefd in de zomermaanden, maar voor de tuin is voldoende water natuurlijk onmisbaar. Alleen hebben wij in ons land steeds meer te maken met zware, bijna tropische regenbuien. Regelmatig komt de hoeveelheid neerslag die normaal in een maand valt in een uur naar beneden. 

 

Artikle Image

Zes tips om wateroverlast te voorkomen

Een goed aangelegde tuin kan die grote hoeveelheden water verwerken, maar in sommige gevallen kan dit leiden tot enorme wateroverlast. Hier zitten echte tuinliefhebbers natuurlijk niet op te wachten. Met deze zes tips van Meeuwis de Vries Tuinen kunt u  wateroverlast voorkomen om zo een hele zomer te genieten van een prachtige tuin.

 

  1. Laat de bestrating goed aflopen, zodat het water niet richting het huis loopt. Dit voorkomt naast wateroverlast in de tuin ook schade aan het huis.
  2. Zorg voor veel groen in de tuin. Planten en bomen hebben namelijk grote hoeveelheden water nodig, waardoor ze veel grondwater opzuigen. Hierdoor zakt het water beter weg in de tuin en heeft u minder overlast.
  3. Bent u van plan om een nieuw terras aan te leggen? Denk dan van te voren goed na om eventueel waterdoorlatend materiaal onder het terras te plaatsen. Deze oplossing, ook wel infiltratieblokken genoemd, zorgt ervoor dat het water beter wordt afgevoerd.
  4. Breng onder halfverhardingen Schwabengitter, de duurzame berijdbare kunststof grindplaat, aan.
  5. Heeft u keramische tegels of natuursteen in de tuin? Dan is Topvoeg de ideale oplossing. Dit waterdoorlatende voegmiddel zorgt ervoor dat het terras via de voegen wordt gedraineerd. Bijkomend voordeel is dat er geen onkruid meer tussen de tegels kan groeien. Een win-win situatie dus!
  6. Het aanleggen van drainage in begroeide borders is vaak lastig, maar ook hier hebben wij een oplossing voor. Maak met een grondboor zo diep mogelijke boorgaten en vul deze met zand en grind. Het bovenste deel moet vervolgens gevuld worden met drainerend zand. Dit zorgt ervoor dat het water beter wegloopt en zo ook de borders een regenbui doorstaan.

Deze zes tips van Meeuwis de Vries Tuinen helpen u al een handje op weg om wateroverlast in de tuin op te lossen. Natuurlijk bent u bij ons altijd welkom voor nog meer specialistisch advies. Ook op het moment dat uw tuin zodanig is aangetast door al het water dat een grondige renovatie de enige oplossing lijkt. Wij houden bij ons tuinontwerp en de tuinaanleg altijd rekening met het voorkomen van wateroverlast, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van het prachtige resultaat.

Delen

Deel met link

Delen

Deel met link

Aanmelden voor een nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

Schrijf u nu in voor de Maandelijkse update.